ERASMUS + KA2
1. Erasmus KA 2
Green Actions for a New Sustainable and Inclusive European Citizenship
Numar proiect: 2023-1-PT01-KA220-SCH-000160660
„Acțiuni Verzi pentru o Nouă Cetățenie Europeană Durabilă și Incluzivă” este un proiect Erasmus+ ce aduce împreună școli din șase țări europene. Coordonat de Portugalia, echipa include: România, Lituania, Italia, Spania și Turcia. Cu o durată de 24 de luni, începând din 31 decembrie 2023, proiectul beneficiază în total de o finanțare în valoare de 250 000 Euro, din care 40 850 Euro- pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu-Roșu începând cu data de 01 decembrie 2023 si s-a finalizat in 01 decembrie 2025.
Scopul proiectului este să dezvolte o metodologie experimentală de învățare și predare, cu impact asupra practicilor, comportamentului și stilurilor de viață, pentru reducerea Amprentei Ecologice și sporirea conștientizării incluzivității și a mediului în rândul comunităților școlare. Activități multiple, incluzive și experimentale vor avea loc în aer liber, în spații verzi special amenajate de școli.
Grupul țintă al proiectului este format din elevi și cadre didactice ale Centrului Școlar de Educație Incluzivă Turnu-Roșu, din județul Sibiu. Vârsta elevilor participanți este cuprinsă între 12 și 18 ani.
2. Erasmus KA2
JUMP ON-BOARD YOUR FULLY UNPREJUDICED LIFE- JOYFUL
Numar proiect: 2020-1-BG01-KA229-078979
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu-Roșu, Sibiu a implementat proiectul educațional european ERASMUS+, Acțiunea-cheie 2: proiect de parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, cu titlul JUMP ON-BOARD YOUR FULLY UNPREJUDICED LIFE – JOYFUL, începând cu data de 1 septembrie 2020 si s-a finalizat in 31 august 2023.
Proiectul a făcut parte din programul Erasmus Plus și a reprezentat un parteneriat strategic între școli din șase țări europene: România, reprezentată de C.S.E.I. Turnu-Roșu, Sibiu;Bulgaria – țara coordonatoare; Turcia; Polonia; Grecia; Slovacia.
Grupul țintă al proiectului a fost alcătuit din elevi și cadre didactice, iar vârsta elevilor a fost cuprinsă între 14 și 18 ani.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 20.580 euro.
Scopul proiectului
Proiectul a urmărit găsirea unor modalități eficiente de încurajare și includere a elevilor aflați în situații de risc în activitățile comunității și pe piața muncii.
Motivul proiectului
Motivația noastră a fost de a încuraja incluziunea elevilor proveniți din medii sociale diverse, cu nevoi speciale, aparținând minorităților etnice sau comunităților de migranți. Obiectivul a fost de a stimula deschiderea acestora față de problemele celorlalți și de a crește competențele lor de cetățenie.
Ajutorul acordat elevilor pentru dezvoltarea abilităților sociale și de viață a fost crucial pentru ca aceștia să devină indivizi echilibrați și de succes. Credem că acest proiect a contribuit la motivația elevilor, determinându-i să conștientizeze importanța educației, prevenind astfel abandonul școlar timpuriu și creând un mediu favorabil pentru o mai bună integrare socială și profesională.
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu- Roșu jud Sibiu implementează proiectul educațional european ERASMUS+, Acțiunea-cheie 2: proiect de parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, cu titlul „Healthy Kids” (Copii sănătoși ) începând cu data de 1 septembrie 2016.
Proiectul face parte din programul Erasmus Plus și este un parteneriat strategic între școli din șapte țări europene: România, reprezentată de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu județul Sibiu, Turcia, țara coordonatoare, Italia, Spania, Polonia, Portugalia și Grecia.
Proiectul are o durată de 24 de luni. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 19980 Euro. Obiectivul principal al proiectului constă în creşterea motivaţiei elevilor pentru o alimentație sănătoasă și un mediu de viață frumos cu ajutorul sportului, însuşirea unor strategii moderne, europene pentru formarea competenţelor la elevi prin participarea la mobilități școlare europene.
Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din elevii și cadrele didactice ale Centrului Școlar de Educație Incluzivă Turnu-Roșu jud Sibiu.
http://sibiu100.ro/educatie/78985-erasmus-lansat-la-centrul-scolar-de-educatie-incluziva-turnu-rosu/
http://www.turnulsfatului.ro/2016/09/26/centrul-scolar-de-educatie-incluziva-turnu-rosu-face-parte-din-proiectul-erasmus-healthy-kids/
http://www.sibiunews.net/articole/15-social/13510-un-pas-inainte-o-mana-intinsa-copiilor-de-la-la-centrul-scolar-de-educatie-incluziva-turnu-rosu-lansarea-proiectului-erasmus-plus.html
Pentru informatii despre proiect accesati linkul: https://sites.google.com/site/erasmuspluska2healthykids/
“WE ARE ON THE SAME STAGE WITH OUR DIFFERENCES AND SIMILARITIES”
Prima reuniune de proiect
Suntem pe aceeasi scena cu asemanarile si deosebirile dintre noi
In perioada 1 – 5 decembrie 2014 a avut loc la Veliko Tarnovo, Bulgaria, prima intalnire in cadrul parteneriatului strategic scolar Suntem pe aceeasi scena cu asemanarile si deosebirile dintre noi . In acest proiect, cu derulare pe doi ani, finantat de Comisia Europeana, CSEI Turnu Rosu are parteneri din Turcia, Bulgaria si Germania. La aceasta mobilitate au participat profesorii: Grunca Anca, Siclovan Ecaterina, Nagara Ramona si Dudas Nela.
Proiectul isi propune dezvoltarea creativitatii si a competentelor artistice ale elevilor prin intermediul dramei cu scopul reducerii violentei si agresivitatii din scoli, crearea unei atmosfere prietenoase in scolile participante la proiect, imbogatirea cunostintelor despre cultura tarilor partenere, motivarea elevilor pentru invatarea unei limbi straine pentru o mai buna comunicare, dezvoltarea stimei de sine si incurajarea lor pentru a crea o Europa fara granite, pentru a crea atitudini democratice in Europa. De asemenea, proiectul isi propune sa valorizeze experientele pozitive ale cadrelor didactice participante, sa favorizeze schimbul de experienta, sa evidentieze utilitatea folosirii dramei si a noilor tehnologii ca metode de facilitare a integrarii in Europa a tuturor copiilor indiferent indiferent de condiţia socială sau materială, de sex, rasă, naţionalitate, dizabilitate, religie.
In decursul celor doi ani, elevii vor crea si dramatiza doua piese cu titlul dat Toleranta impotriva intolerantei si Noi suntem cetateni ai Europei, care vor fi jucate in limba romana sau engleza si inregistrate pe un DVD al proiectului, vor crea o colectie de piese de teatru in limba engleza (3 piese din fiecare tara), un dictionar de limbi materne/engleza Either appear the way you are or be the way you appear – acest titlu trebuie tradus in 10 cuvinte astfel incat elevii din diferite tari sa-l poata invata, un calendar cu costume populare din tarile participante si trei reviste care sa cuprinda articolele referitoare la acest proiect. Dat fiind faptul ca scoala noastra scolarizeaza doar copii cu CES, acestia vor fi sprijiniti in permanenta de cadrele didactice din scoala. Profesorii vor beneficia de doua formari a cate cinci zile, in Germania si Turcia. Aceste formari vizeaza subiecte legate de integrarea elevilor cu CES si se vor desfasura in parteneriat cu Universitatile din Ettlingen (Germania) si Burhanyie (Turcia).
Intalnirea de proiect a debutat cu o masa rotunda in care s-au derulat prezentari; PowerPoint ale tarilor si scolilor partenere in proiect in scopul cunoasterii diferitelor sisteme educationale, a curriculumui fiecarei scoli, a specificului social si cultural al fiecarei tari.S-a creat logo-ul proiectului, postere ale proiectului, am definitivat de comun acord modul de prezentare a produselor finale ale proiectului si calendarul viitoarelor intalniri. Am vizionat piesa de teatru Fara prejudecati pusa in scena elevii bulgari si regizata de domnul profesor Borislav Minchev, un real succes! Am beneficiat si de un curs introductiv de drama scolara realizat, responsabilul de teatru din scoala partenera. A avut loc o intalnire cu reprezentatul ONG-ului AMALIPE – Teodora Koleva, care ne-a prezentat diferite metode de integrarea a romilor in scolile si societatea bulgara si o intalnire o poeta care ne-a recitat din creatiile proprii si din cele ale marelui nostru poet Nichita Stanescu ! Aceasta reuniune a evidentiat unul dintre rolurile acestui proiect : oferirea oportunitatatii de a lucra intr-o echipa internationala, eliminand barierele de comunicare si conectand valorile europene in scopul imbunatatirii activitatii cu elevii.
Pe tot parcursul vizitei ne-am bucurat de ospitalitate, de o deosebita grija din partea organizatorilor reflectata de organizarea amanuntita a activitatilor. Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior intalnirii, intr-o atmosfera calda, prietenoasa ceea ce ne-a facut sa ne simtim ca intr-o familie.
In perioada 22 – 28 martie 2014 va avea loc prima formare a profesorilor, in orasul Burhanyie (Turcia), formare la care vor participa 10 cadre didactice din scoala noastra.
Proiectul se deruleaza cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus Plus. Informatiile prezentate reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect.
Anca Grunca – coordonator proiect
In perioada 23-27. 03. 2015, in cadrul proiectului 2014-1-BG01-KA201-001421_3 "WE ARE ON THE SAME STAGE WITH OUR DIFFERENCES AND SIMILARITIES , s-a desfasurat prima activitate transnationala de formare pe termen scurt destinata in exclusivitate personalului didactic.
Scopul aceastei activitati de formare a fost promovarea educaţiei incluzive şi integrarea copilului cu CES.Activitatea s-a desfasurat la Colegiul Tehnic "Kemer Vocationaland Technical Anatolian High School" din orasul Burhaniye, Turcia. Au participat 34 de cadre didactice de la scolile partenere din Bulgaria, Germania, Turcia si Romania. De la C.S.E.I Turnu Rosu au participat 10 cadre didactice.


In cadrul acestei activitati au avut loc si intalniri de lucru cu poetul Ferit Berk, cu reprezentantii ONG-ului "SisterCities", cu reprezentanii Primariei Burhaniye, Inspectoratului Scolar si ai Consiliului Judetean.
Participantii au avut ocazia de a isi imbogati experienta culturala prin vizitarea Efesului, un oraș antic (azi în ruină) pe coasta de vest a Asiei Mici, la sud de Izmir.

Anca Grunca - coordonator
A doua întâlnire
Profesori din Turcia, Bulgaria și Germania, la CSEI Turnu Roșu
Centrul Scolar de Educatie Incluziva (CSEI) Turnu Roșu a găzduit în perioada 16-18 iunie 2015, a doua întâlnire transnațională din cadrul parteneriatului strategic școlar Erasmus Plus, intitulată „Suntem pe aceeași scenă cu asemănările și deosebirile dintre noi”. În acest proiect, finanțat timp de doi ani de Comisia Europeană, CSEI Turnu Roșu are parteneri din Turcia, Bulgaria și Germania.
"Proiectul își propune dezvoltarea creativității și a competențelor artistice ale elevilor prin intermediul dramei cu scopul reducerii violenței și agresivității din școli, crearea unei atmosfere prietenoase în școlile participante la proiect", transmit organizatorii.
La deschiderea oficială din 16 iunie 2015 au participat Delia Stoicescu – inspector Învățământ preșcolar şi special din partea ISJ Sibiu și Amalia Dragoman – consilier – reprezentant al preşedintelui Consiliului Judeţean, precum și scriitorul Dragoș Varga.
Printre participanți s-au numărat 3 cadre didactice de la Profesionalna gimnaziya po turizam “D-r Vasil Beron”, Veliko Tarnivo, Bulgaria – Instituția coordonatoare a proiectului, 3 cadre didactice de la Eichendorff-Gymnasium, Ettlingen, Germania, 5 cadre didactice de la BURHANIYE TICARET MESLEK LISESI, Burhaniye, Turcia si 7 cadre didactice de la CSEI Turnu Rosu.
În cadrul acestei întâlniri, cadrele didactice participante coordonate de Valya Ivanova Pileva (coordonatoarea echipei bulgare), Heike Janowski (coordonatoarea echipei germane), Oğuz Özer (coordonatorul echipei turce) si Anca Grunca (coordonatoarea echipei romane) au făcut o evaluare a activităților si produselor proiectului din primul an de implementare și au definitivat, de comun acord, modul de prezentare al produselor finale ale proiectului și calendarul viitoarelor activități și întâlniri.
A avut loc și o întâlnire de lucru cu scriitorii sibieni, la Biblioteca Astra și o vizita la ONG-ul Diakoniewerk. Pentru că întâlnirea s-a desfășurat in timpul festivalului de teatru, agenda intalnirii a cuprins si un workshop cu tematica” Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu- Identitati Culturale” si participare la spectacole outdoor.

A treia reuniune de proiect Erasmus Plus KA2
"Suntem pe aceeasi scena cu asemanarile si deosebirile dintre noi"
În perioada 12-16 octombrie 2015 atât Mihaela Miron, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă din Turnu Roșu, cât și profesor Ramona Nagara, au participat la Eichendorff – Gymnasium Ettlingen, Germania, la cea de-a treia întâlnire din cadrul parteneriatului strategic școlar „Suntem pe aceeași scenă cu asemănările și deosebirile dintre noi”. Reuniunea transnațională a avut ca temă „Toleranța împotriva intoleranței”. „Proiectul în sine își propune dezvoltarea creativității și a competențelor artistice ale elevilor prin intermediul dramei cu scopul reducerii violenței și agresivității din școli, crearea unei atmosfere prietenoase în școlile participante la proiect, îmbogătirea cunoștintelor despre cultura țărilor partenere, motivarea elevilor pentru învățarea unei limbi străine, pentru o mai bună comunicare, dar și dezvoltarea stimei de sine și încurajarea lor pentru a crea o Europă fără granite”, spune Anca Gruncă, coordonator proiect.
În cadrul reuniunii s-au evaluat primele e-book-uri create de elevi în decursul primului an de implementarea a proiectului și colecția de drame naționale, produsul intelectual al proiectului. S-a discutat și planificat realizarea activităților și produselor care se vor realiza în cadrul celui de-al doilea an de implementare a proiectului. Este vorba despre piesa de teatru Noi suntem cetățeni ai Europei cu semanarile si deosebirile noastre, dicționarul de limbi materne-engleză Respect yourself, respect me, respect us", calendarul de costume naționale și e-book-urile realizate de elevi în limba engleză. De asemenea, în cadrul proiectului, alți 10 profesori de la CSEI Turnu Rosu, vor beneficia de o a doua formare, în luna martie, în Germania, formarea ce va viza subiecte legate de integrarea elevilor cu CES .
Proiectul „Suntem pe aceeași scenă cu asemănările și deosebirile dintre noi” se derulează pe o perioadă de doi ani și este finanțat de Comisia Europeana, CSEI Turnu Roșu având parteneri din Turcia, Bulgaria și Germania.
